Τρίτη, 23 Απριλίου 2024 15:40

Με τραγική καθυστέρηση ξεκινά το πρόγραμμα στειρώσεων στο Δήμο Παπάγου Χολαργού


Έξι μήνες χωρίς πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων έμεινε ο Δήμος Παπάγου Χολαργού με δεκάδες διαμαρτυρίες να φτάνουν όλο αυτό το διάστημα στο myxolargos/mypapagos.gr. Ο Δήμος έμεινε χωρίς πρόγραμμα ακόμη και την καίρια αναπαραγωγική περίοδο του Πάσχα που και λόγω καραντίνας δεν μπορούσαν να αντιδράσουν ούτε και οι φιλόζωοι εθελοντές.

Με το πρόγραμμα στειρώσεων, κυρίως των αδέσποτων γατιών, "στον αέρα" ο πληθυσμός αυτούς τους μήνες πολλαπλασιάστηκε, σύμφωνα με έγκυρες πηγές του myxolargos/mypapagos.gr υπολογίζεται σε μερικές χιλιάδες, ενώ παράλληλα αυξήθηκαν και τα περιστατικά μαζικών θανατώσεων με φόλες. Γεγονότα που έχουν καταγραφεί στα τοπικά sites, αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τοπικών εθελοντικών οργανώσεων και εθελοντών όχι λίγες φορές, όλο το τελευταίο διάστημα.

Ο Δήμαρχος Ηλίας Αποστολόπουλος υπέγραψε τελικά, αυτή την εβδομάδα (Τρίτη 9/6) τη νέα σύμβαση με τον κτηνίατρο κ. Μπάτσα, γνωστό πλέον στο Δήμο και από προηγούμενη ανάθεση.
Στο δελτίο τύπου, που για πρώτη φορά εξέδωσε το Δημαρχείο, αναφέρεται μεταξύ άλλων: "Σκοπός του προγράμματος είναι αφενός η σταθεροποίηση, καταγραφή και η σταδιακή μείωση του αριθμού των αδέσποτων ζώων, μέσω της στείρωσης, σήμανσης, καταγραφής και υιοθεσίας τους και αφετέρου η ευζωία τους, με την εξασφάλιση της κατά περίπτωση κτηνιατρικής φροντίδας".

Ένα στοίχημα για τον Δήμαρχο Ηλία Αποστολόπουλο, για το οποίο θα πρέπει να καταβάλλει μεγάλη και συντονισμένη προσπάθεια, γιατί μέχρι στιγμής το βαρύ τίμημα το "πληρώνουν" οι εθελοντές που στην κυριολεξία "τρέχουν και δεν φτάνουν".

Στο γράφημα που ακολουθεί μπορεί εύκολα κάποιος να καταλάβει την εκθετική αύξηση του πληθυσμού των αδέσποτων, αστείρωτων γατών. Σύμφωνα με έρευνες, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας (η αυξημένη ηλιοφάνεια βοηθά το γεννητικό σύστημα των αστείρωτων θηλυκών γατιών να δραστηριοποιηθεί ξανά και ξανά), παρατηρούνται περισσότερες γέννες για κάθε μία γάτα από τις 1-2 κατ' έτος που μέχρι τώρα γνωρίζαμε.


Για κτηνιατρικές υπηρεσίες, μπορείτε να επικοινωνείτε με το αρμόδιο τμήμα του Δήμου Παπάγου – Χολαργού, στο τηλέφωνο 213 2002915, είτε να καταθέσετε αίτημα ηλεκτρονικά στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.