Πέμπτη, 02 Μαϊος 2024 17:16

Ισχυροί νοτιάδες και μικρής διάρκειας έντονα φαινόμενα το Σάββατο σε Παπάγου και Χολαργό

Γράφει ο Γεώργιος Παπακωστόπουλος*

Ο Οκτώβριος, "έκλεισε" ως ένας ιδιαίτερα άνομβρος αλλά και θερμός, για τα δεδομένα της περιόδου, μήνας, με την ηλιοφάνεια να κυριαρχεί για πολλές ημέρες, τους ανέμους, σε γενικές γραμμές, ασθενείς και την υγρασία σε υψηλά επίπεδα. 

Σύμφωνα με τον μετεωρολογικό μας σταθμό, κατά την διάρκεια του Οκτωβρίου:

μέση θερμοκρασία ήταν 21,0°C.
μέση μέγιστη θερμοκρασία ήταν 25,2°C
μέση ελάχιστη θερμοκρασία ήταν: 17,6°C
απόλυτα μέγιστη θερμοκρασία ήταν: 27,4°C (στις 10/10/2023)
απόλυτα ελάχιστη θερμοκρασία ήταν: 13,9°C (στις 13/10/2023)
μέση σχετική υγρασία ήταν: 67% και η μέγιστη σχετική υγρασία 91% (στις 18/10).
μέση ταχύτητα ανέμου ήταν: 7,2km/h και η μέγιστη ριπή ανέμου 59,2km/h (στις 3/10).
κυρίαρχη διεύθυνση των ανέμων ήταν η "Βορειοανατολική".
-Κατά την διάρκεια του μήνα κατεγράφησαν 4 ημέρες βροχόπτωσης (16,17,18 και 22/10) με συνολικό ύψος βροχής μόλις 4,2mm.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κλιματική τιμή της μέσης θερμοκρασίας για την περιοχή μας είναι περίπου 18°C και για την βροχόπτωση 50 - 60mm.

Ο Νοέμβριος, όπως όλα δείχνουν, μπήκε "αποφασισμένος" να δώσει τέλος στην παρατεταμένη ανομβρία και έχει ήδη "επιστρατεύσει" μία σειρά από αξιόλογες ατμοσφαιρικές διαταραχές οι οποίες επηρεάζουν μεγάλο μέρος της Ευρώπης και την περιοχή μας. Ήδη, από τις αρχές της εβδομάδας δύο διαταραχές διέσχισαν την χώρα μας προκαλώντας βροχές και καταιγίδες, κυρίως στην δυτική Ελλάδα. Η δεύτερη διαταραχή, είναι αυτή που προκάλεσε και την πρωινή καταιγίδα της Πέμπτης στην Αθήνα.

Η τρίτη κατά σειρά και πολύ πιο αξιόλογη διαταραχή αναμένεται να διασχίσει την χώρα μας, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, από τα δυτικά προς τα ανατολικά προκαλώντας γενικευμένη μεταβολή του καιρού με εκτεταμένες βροχές και καταιγίδες, θυελλώδεις νοτιάδες και πτώση της θερμοκρασίας. Τα πιο έντονα φαινόμενα αναμένεται να εκδηλωθούν στην δυτική Ελλάδα, την ανατολική Μακεδονία, την Θράκη, το Βόρειο και ανατολικό Αιγαίο, ωστόσο, ολόκληρη η χώρα θα επηρεαστεί, σε κάποιον βαθμό.

Ο Παπάγος και ο Χολαργός αναμένεται να επηρεαστούν από την επικείμενη διαταραχή κατά την διάρκεια του Σαββάτου (4/11) με κύρια στοιχεία την επικράτηση συννεφιάς η οποία θα πυκνώσει σημαντικά και, κατά την διάρκεια των απογευματινών και βραδινών ωρών θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα. Τα φαινόμενα, σε γενικές γραμμές δεν θα έχουν μεγάλη διάρκεια είναι όμως, πιθανό, για σύντομο χρονικό διάστημα, να είναι έντονα! Παράλληλα, κατά την διάρκεια της ημέρας (και ιδιαίτερα κατά την έναρξη των φαινομένων) θα επικρατήσουν ισχυροί άνεμοι Νοτίων διευθύνσεων οι ριπές των οποίων, για κάποιες ώρες, ενδέχεται να φτάσουν στο προάστιό μας τα 70 - 80km/h, προκαλώντας εν δυνάμει επικίνδυνες συνθήκες.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, έπειτα από το σύντομο πέρασμα της διαταραχής, μέσα στο Σαββατόβραδο ο καιρός θα ανοίξει, οι άνεμοι θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.
Η Κυριακή, στο προάστιό μας θα κυλήσει με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας, παροδική συννεφιά και μικρή πιθανότητα βροχής, μέτριας έντασης δυτικούς ανέμους και μέγιστη θερμοκρασία 23°C.
Η επόμενη εβδομάδα αναμένεται να εξελιχθεί σε ήπιους ρυθμούς με εναλλαγές ηλιοφάνειας και συννεφιάς χωρίς, όμως, αξιόλογες βροχές ενώ οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές έως νότιες διευθύνσεις και η θερμοκρασία θα επανέλθει σε υψηλά επίπεδα (μέγιστες κοντά στους 25°C).

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία η επόμενη αξιόλογη μεταβολή του καιρού στο προάστιό μας, είναι πολύ πιθανό να λάβει χώρα κοντά στις 10/11 με αξιόλογες βροχές και πτώση της θερμοκρασίας ενώ οι ενδείξεις για το δεύτερο δεκαήμερο του μήνα δείχνουν τάση για επικράτηση ψυχρότερων συνθηκών και εκδήλωση περισσότερων βροχοπτώσεων, είναι, ωστόσο πολύ νωρίς για ασφαλείς εκτιμήσεις καθώς η προγνωσιμότητα για εκείνη την περίοδο είναι, προς ώρας, πολύ χαμηλή.

Καλό μήνα και καλό υπόλοιπο εβδομάδας!
 
 
* Ο Γεώργιος Παπακωστόπουλος είναι Αναλυτής/προγνώστης καιρού/ Συντονιστής προγνώσεων SiMeteo.gr, Ιδιοκτήτης ιδιωτικού μετεωρολογικού σταθμού Παπάγου 
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.