Κυριακή, 05 Μαϊος 2024 00:09

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις κατά της απόφασης του Δημάρχου για τοποθέτηση ΠΡΟΚΑΤ σχολικών αιθουσών

Εννέα Δημοτικοί Σύμβουλοι και συγκεκριμένα οι Σιώτου, Χαμηλοθώρη, Μάρκου, Τούτουζας, Τούτουζα, Λινοξυλάκης, Ρεκλείτης, Ρεμούνδος, Καρανικόλας, αιτήθηκαν μετά από πρόταση της Ένωσης Γονέων έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα "Συζήτηση και λήψη απόφασης για τη στέγαση των 1ου, 2ου και 3ου Νηπιαγωγείων Παπάγου". Όμως δεν βρέθηκε ο 10ος, όπως προβλέπει ο Νόμος για το 1/3 για τη σύγκλιση του σώματος, ούτε από τους 17 Δημοτικούς Συμβούλους της παράταξης του Δημάρχου, ούτε από τους 3 της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης του Δημήτρη Οικονόμου.

Υπό την πίεση και άλλων συλλογικοτήτων γονέων που συγκέντρωσαν υπογραφές με αίτημα για τη συζήτηση του ίδιου θέματος στο ΔΣ, ο Πρόεδρος ενημέρωσε τελικά πως η συνεδρίαση μπορεί να μη γίνει εκτάκτως νωρίτερα, αφού τυπικά δεν συγκεντρώθηκαν οι 10 απαραίτητες υπογραφές Δημοτικών Συμβούλων, αλλά θα συζητηθεί το θέμα στη συνεδρίαση της 25ης Ιανουαρίου, "αγοράζοντας" όπως φαίνεται λίγο χρόνο για τον Δήμαρχο να βρει πιθανώς εναλλακτικές και να κατευνάσει τα πνεύματα.

Ωστόσο, η Ένωση Γονέων εξέδωσε το βράδυ της Δευτέρας αφίσα με γενικό τίτλο: "ΟΧΙ στην Παραγκούπολη σχολικών αιθουσών" καλώντας σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ίδια μέρα του δημοτικού συμβουλίου τους γονείς αλλά και όλους τους πολίτες του Δήμου Παπάγου Χολαργού, διότι όπως αναφέρει το θέμα αφορά όλους.

 

 

Διαβάστε το κείμενο της Ένωσης Γονέων που περιγράφει την κατάσταση των σχολείων σήμερα:

Τα παιδιά μας αξίζουν σύγχρονα και ασφαλή σχολειά! Όχι προκάτ & isobox κουτιά!

Για ακόμα μία χρονιά το πρόβλημα της έλλειψης σύγχρονων και ασφαλών σχολικών κτιρίων επανέρχεται στο Δήμο μας, αυτή τη φορά με ακόμα μεγαλύτερη οξύτητα.

Αφορμή αποτελεί η αδράνεια(τουλάχιστον)της Δημοτικής Αρχής να βρει λύση για τη στέγαση του παραρτήματος του 2ου Νηπιαγωγείου Παπάγου (2 τμήματα) και του 3ου Νηπιαγωγείου Παπάγου (1 τμήμα).

Τα σχολεία αυτά, με βάση τα σημερινά δεδομένα, θα είναι άστεγα με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς το Σεπτέμβρη του 2024, καθώς τα κτίρια που στεγάζονται είναι ενοικιαζόμενακαι οι ιδιοκτήτες τους δεν ανανεώνουν τη σύμβαση ενοικίασης.

Το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο.

Οι όποιες λύσεις επιδιώχθηκαν, όπως η μεταστέγαση των τμημάτων του παραρτήματος του 2ουΝηπιαγωγείου Παπάγου, σταπρώην πολυιατρεία αποδείχθηκαν ανεπαρκείς, καθώς ακόμα και η αρμόδια επιτροπή καταλληλότητας,που εξετάζει εάν το συγκεκριμένο περιβάλλον προσφέρεται για τη λειτουργία σχολείου, το έκρινε ακατάλληλο.

 

Μπροστά στο διαφαινόμενο αδιέξοδο, η δημοτική αρχή εμφανίζει ως «λύση»:

  • την τοποθέτηση προκάτ αίθουσας στοπροαύλιοτου1ουΔημοτικού Παπάγου, για τη στέγαση επιπλέον τμήματος του 1ουΝηπιαγωγείου Παπάγου (φέτος είναι 2 τμήματα), ενώ υπολογίζει τη φοίτηση 61 παιδιών το 2024-2025, οπότε θα χρειαστούν 3 τμήματα.
  • την τοποθέτηση προκάτ αίθουσας στο προαύλιο των συστεγαζόμενων 2ου- 3ουΔημοτικών Παπάγου, για τη στέγαση ενός τμήματος του 2ουΝηπιαγωγείου Παπάγου (φέτος είναι 4 τμήματα, 2 στη Μακεδονίας- 2 στο παράρτημα της Μπλέσσα), ενώ υπολογίζει τη φοίτηση 57 παιδιών το 2024-2025, οπότε θα χρειαστούν 3 τμήματα.
  • Τη μεταφορά του 3ουΝηπιαγωγείου Παπάγου στο κτίριο της οδού Αναστάσεως 90, στο οποίο φέτος λειτουργούσε παράρτημα του 1ουΝηπιαγωγείου Παπάγου, στο οποίο υπολογίζει τη φοίτηση 16 παιδιώντο2024-2025 (1 τμήμα).

Σημειώνουμε ότι:

  • Στα συστεγαζόμενα2ο- 3οΔημοτικάΠαπάγου ήδη λειτουργούν ως αίθουσες 4προκάτ και 1 isobox.
  • Οι 2 αίθουσες του 2ουΝηπιαγωγείο Παπάγουστη Μακεδονίαςείναι προκάτ.
  • Το σχολικό έτος 2023-2024 τοποθετήθηκε προκάτ αίθουσα στο προαύλιο του 5ουΝηπιαγωγείου Χολαργού, συνοδευόμενηαπό έναν απαράδεκτο εκβιασμό των γονέων του σχολείου, με διλήμματα όπως «ή προκάτ στο σχολείο ή συστέγαση μαζί με το 1οΔημοτικό και το 6οΝηπιαγωγείο Χολαργού».

Ανάλογους εκβιασμούς θέτει και τώρα η Δημοτική Αρχή προς γονείς των νηπιαγωγείων, διαρρέοντας ότι αν δε δεχθούν τη «λύση» που προτείνειγια συστέγαση με τα Δημοτικά, πιθανά να αναγκαστούν να πάνε τα παιδιά τους σε σχολεία του Χολαργού, σε μακρινή απόσταση από το σπίτι τους, επικαλούμενη την πρόβλεψη για τη φοίτηση μαθητών στα νηπιαγωγεία του Χολαργού, για την οποία εμφανίζει μικρότερο αριθμό από τον περσινό (271 από 344 παιδιά).Ωστόσο, δεν αναφέρει ότι με την πρόβλεψη που κάνει για 1 τμήμα Α τάξης στο 2οΔημοτικό Παπάγου (έχει 2), το σχολείο υποβαθμίζεται και τα παιδιά του νηπιαγωγείου που θα αποφοιτήσουν δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα συνεχίσουν στο συστεγαζόμενο Δημοτικό!

Βέβαια, ηπρόβλεψη για τον αριθμό των μαθητών νηπιαγωγείων τη νέα σχολική χρονιά είναι επισφαλής, καθώς παρατηρείται κάθε χρόνο μεγαλύτερη ή μικρότερη απόκκλιση από τους υπολογισμούς του δήμου προς τα πάνω.  

Ενδεικτικά, το σχολικό έτος 2022-2023 προβλέπονταν να φοιτήσουν 274 παιδιά στα νηπιαγωγεία του Χολαργού και 123 στου Παπάγου, ενώ φοίτησαν τελικά 400 και 143 αντίστοιχα. Το σχολικό έτος 2023-2024 η πρόβλεψη ήταν 344 παιδιά για το Χολαργό και 132 για τον Παπάγο, ενώ φοίτησαν 372 και 141 αντίστοιχα.  

Τοαποτέλεσμα είναι να είτε ναλειτουργούντατμήματαστο ανώτατό τους όριο, είτε η μετακίνηση μαθητών, την τελευταία στιγμή, σε σχολεία πιο απομακρυσμένα από την κατοικία τους και όχι στα σχολεία που ανήκουν με βάση τη χωροταξική κατανομή που καθορίζεται κάθε χρόνο.

Επομένως, η πρόταση του Δήμου για τοποθέτηση 2 προκάτ αιθουσών μπορεί να τροποποιηθεί και αυτές να αυξηθούν!

 

Ενδεχόμενη εφαρμογή της πρότασης της Δημοτικής Αρχής:

  • Θα υποβαθμίσει το δικαίωμα των μαθητώνκαι των συγκεκριμένων σχολείων να φοιτούν σε σύγχρονα και ασφαλή σχολεία και όχι σε κουτιά,
  • Θαεπιβαρύνει τα ήδη υπερκορεσμένα Δημοτικά του Παπάγου με επιπτώσεις τόσο στον αύλιο χώρο τους
  • Θα πολλαπλασιάσει κινδύνους που δημιουργούνται από τη φοίτηση παιδιών με μεγάλη διαφορά ηλικίες με τη συστέγαση σχολείων διαφορετικών βαθμίδων (στην προκειμένη περίπτωση Νηπιαγωγείων και Δημοτικών).

Αυτό είναι το αποτέλεσμα του μη ολοκληρωμένου σχεδιασμού για τη φοίτηση των μαθητών του Δήμου μας σε σύγχρονα και ασφαλή σχολεία.

Για αυτό το λόγο, κάθε χρόνο, γινόμαστε μάρτυρες μιας απαράδεκτης κατάστασης τα παιδιά μας να λογαριάζονται απλά ως αριθμοί που πρέπει να μοιραστούν στα ανεπαρκή κτίρια.

 

Εκτός όλων των παραπάνω, μόνο τα τελευταία χρόνια είχαμε:

  • Τη συστέγαση 3 σχολείων σε ένα σχολικό κτίριο (6οΔημοτικό, 3οΝηπιαγωγείο, παράρτημα 5ουΝηπιαγωγείου Χολαργού).
  • Τη συστέγαση τμήματος του 2ουΝηπιαγωγείου Χολαργού σε αίθουσα του 2ουΔημοτικού Χολαργού, με την κατασκευή τουαλέτας μέσα (!!) στην τάξη.
  • Την κατάργηση αιθουσών πολλαπλών χρήσεων κ.ά. για τη δημιουργία σχολικών αιθουσών γιατί δεν επαρκούσαν.
  • Την καθυστέρηση στην ανακαίνιση- ανακατασκευή του 1ουΛυκείου Χολαργού, με τη Δημοτική Αρχή να θέτει εκ νέου εκβιαστικά διλήμματα στους γονείς «αν θέλετε ολοκλήρωση του έργου θα γίνει ή με διπλοβάρδια ή με συστέγαση με το 1οΓυμνάσιο».

 

 

Φτάνει πια με τους εκβιασμούς και τις φθηνές δικαιολογίες!

Η Δημοτική Αρχή έχει ακέραια την ευθύνη να λύσει εδώ και τώρα το πρόβλημα της σχολικής στέγης στο Δήμο μας, σε συντονισμό με όλους τους αρμόδιους φορείς, εξασφαλίζοντας την απαραίτητη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για την άμεση εύρεση χώρων για την ενοικίασή τους και τη στοιχειώδη λειτουργία των τμημάτων των νηπιαγωγείων που είναι άστεγα.Τέτοια φαίνεται πως υπάρχουν, όπως π.χ.αναδεικνύει ο Σύλλογος του 3ουΝηπιαγωγείου Παπάγου, που χωρίς να είναι στην ευθύνη του, έκανε σχετική έρευνα και κοινοποίησε σχετικούς χώρους που ενοικιάζονται και μάλιστα από το μεσιτικό γραφείο που συνεργάζεται ο Δήμος.

Δε θα δεχτούμε κάθε χρόνο τα παιδιά να γίνονται νομάδες στον ίδιο τους τον Δήμο, να φτιάχνονται ή να καταργούνται παραρτήματα, να ξεφυτρώνουν προκάτ και isobox. 

 

 

  • Να βρεθεί άμεσα λύση για τη στέγαση των τμημάτων των Νηπιαγωγείων του Παπάγου, χωρίς καμία συστέγαση με Δημοτικά ή άλλα σχολεία διαφορετικής βαθμίδας, με την ενοικίαση κατάλληλων και ασφαλών χώρων.
  • Κανένα επιπλέον προκάτ ή isobox στα προαύλια των σχολείων.
  • Άμεση επιτάχυνση όλων των απαραίτητων διαδικασιών για την ανέγερση του 4ουΝηπιαγωγείου και του 4ουΔημοτικού Παπάγου, στο χώρο που έχει καθοριστεί και με διαχρονική ευθύνη των Δημοτικών Αρχών δεν έχουν κτιστεί και λειτουργήσει.
  • Χρονοδιαγράμμα για την ανέγερση του 7ουΝηπιαγωγείου Χολαργού, που έχει ιδρυθεί από το 2020 και παραμένει άστεγο, όπως και για ολοκλήρωση των εργασιών στο κτίριο της οδού Κλειούς.

 

Δε μένουμε θεατές στην υποβάθμιση των όρων διδασκαλίας και φοίτησης των παιδιών μας.Με τη συλλογική μας δράση και διεκδίκηση γινόμαστε πρωταγωνιστές με μοναδικό κριτήριο τις ανάγκες των παιδιών μας!

 

  • Να λάβει απόφαση για την εύρεση ενοικίασης χώρων άμεσα για τα τμήματα των νηπιαγωγείων, με όποιο κόστος.
  • Να αποκλείσει την τοποθέτηση προκάτ & isobox για τη φοίτηση νηπίων και προνηπίων.
  • Να υπάρξει αίτημα στην Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ώστε να δοθεί παράταση για τη χωροταξική κατανομή των μαθητών, καθώς δε μπορεί να γίνει καμιά τέτοια συζήτηση εφόσον δεν έχει εξασφαλιστεί η στέγαση των νηπιαγωγείων.
  • Να υπάρξει υπεύθυνη ενημέρωση για το χρονοδιάγραμμα της κατασκευής των σχολείων που έχουν σχεδιαστεί.

 

Να είμαστε όλοι εκεί! Γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικοί!

  • Στη συνεδρίαση καταθέτουμε υπόμνημα με υπογραφές γονέων, εκπαιδευτικών, κατοίκων, μαζικών φορέων με τα αιτήματά μας.

 

 

  • Καλούμε τους Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων:
    • Να οργανώσουν Γενικές Συνελεύσεις για ενημέρωση των γονέων και υιοθέτηση των προτάσεων της Ένωσης.
    • Να αναπτύξουν πολύμορφες δράσεις που θα αποφασίσουν για ενημέρωση όπως π.χ. ζωγραφιές με θέμα «Πως θα ήθελα να είναι το σχολείο μου» σε συνεργασία με τους Συλλόγους Διδασκόντων.

 

Η Ένωση Γονέων, σε συντονισμό με τους Συλλόγους, θα μεριμνήσει για την ενημέρωση των δημοτών της περιοχής και τη δημοσιοποίηση του προβλήματος.

 

Όλοι μαζί, γονείς και εκπαιδευτικοί, έχουμε τη δύναμη να εμποδίσουμε τους απαράδεκτους σχεδιασμούς σε βάρος των παιδιών μας.

 

Η ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ  ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

 

          Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                            Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

      Ρουμπίνη Χρονοπούλου                                                Θύμιος Δημητρόπουλος

 

12/1/2024

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.