Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024 01:20

ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα απαντήσω ξανά live σε ερώτηση!


Σε μία απόφαση που αιφνιδίασε άπαντες προχώρησε ο Δήμαρχος Παπάγου Χολαργού Ηλίας Αποστολόπουλος κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την περασμένη Πέμπτη (22/2).

Στο κύκλο των εκτός ημερησίας διάταξης ερωτήσεων που παραδοσιακά γίνονται από τους Δημοτικούς Συμβούλους της αντιπολίτευσης με θέματα που μεταφέρουν από δημότες, ο Δήμαρχος ανακοίνωσε την απόφαση του να μην ξαναπαντήσει live σε καμία ερώτηση.

Αιφνιδίασε ακόμη και τον Πρόεδρο Ν. Κουκή, ο οποίος χρειάστηκε να διευκρινίσει ότι θα απαντώνται γραπτώς οι ερωτήσεις που κάνουν λόγο σε ποσοτικά στοιχεία και έδωσε το λόγο στον Δήμαρχο να απαντήσει στις ερωτήσεις που είχαν ήδη ακουστεί από την επικεφαλής της παράταξης "8ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ" Μ. Σιώτου.

"Όχι δε θα απαντήσω σε κανένα από τα θέματα. Όλες οι ερωτήσεις θα απαντώνται από δω και πέρα γραπτά. Έχουμε ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας* που θα τρώμε για να απαντάμε σε ερωτήσεις", δήλωσε ο Δήμαρχος.

Και όταν δέχθηκε τις διαμαρτυρίες δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης διευκρίνισε:

"Επειδή έχει παρατηρηθεί να ξεχειλώνετε την διαδικασία και να δημιουργείτε θέματα απλά για να σας βλέπουν κάποιοι από το σπίτι. Δε θα απαντήσω ξανά live, εκτός αν κρίνω ότι είναι κάτι σπουδαίο στην ερώτηση να μάθουν οι δημότες που προέκυψε ξαφνικά. Θα απαντάμε γραπτά μέσα στο διάστημα που μας δίνει ο Νόμος των 30 ημερών. Τελευταία απαντάμε και πολύ γρήγορα».

Η απορία για το πως θα μαθαίνουν όσοι δημότες παρακολουθούν το Δημοτικό Συμβούλιο τις απαντήσεις στις ερωτήσεις που θα διατυπώνονται, λύθηκε στη συνέχεια από τον ίδιο τον Δήμαρχο:

«Δεν καταργώ τίποτα. Εσείς παίρνετε το χρόνο για τις ερωτήσεις σας. Κι εμείς έχουμε δικαίωμα να τις απαντάμε εγγράφως για να ενημερώνονται και όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι», δηλαδή οι δημότες - θεατές δε θα μαθαίνουν ποτέ τη θέση της δημοτικής αρχής παρά μόνο οι… δημοτικοί σύμβουλοι.

Ενδιαφέρον, λοιπόν θα έχει στο εξής να παρακολουθεί το κοινό τις ερωτήσεις να διατυπώνονται στην αίθουσα σε ζωντανή μετάδοση και τα μέλη της δημοτικής αρχής να κοιτάζουν το ταβάνι…

Όπως έχει ενδιαφέρον το γιατί ο Δήμαρχος στην 3η θητεία του πλέον, επιλέγει να καταφύγει σε εκπτώσεις του δημόσιου διαλόγου εντός του Δημοτικού Συμβουλίου με προεκτάσεις και στην πόλη, αφού τον κύκλο των ερωτήσεων της αντιπολίτευσης και των απαντήσεων εκ μέρους των μελών της δημοτικής αρχής το προβλέπει και ο πρότυπος κανονισμός λειτουργίας δημοτικών συμβουλίων του Υπουργείου.

 

*Ο θεσμός των ειδικών συνεδριάσεων Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής που τίθεται σε ισχύ με τον νέο Νόμο αφορά σε μία συνεδρίαση που πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά μέσα σε κάθε δίμηνο με 10 θέματα 3 της δημοτικής αρχής και 7 από την αντιπολίτευση. Η δημοτική αρχή μέσω του Δημάρχου ή και των Αντιδημάρχων οφείλει να παρίσταται και να τοποθετείται επί των θεμάτων απαντώντας σε όλα τα ζητήματα. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η ΚΕΔΕ ζήτησε από το Υπουργείο να καταργηθούν οι ερωτήσεις εκτός ημερήσιας διάταξης εν όψει της θεσμοθέτησης των συνεδριάσεων Λογοδοσίας. Αίτημα που δεν έγινε δεκτό και δεν συμεπριλήφθηκε στο Νόμο.


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.