Κυριακή, 28 Απριλίου 2024 22:47

Με βροχοπτώσεις express, υψηλές θερμοκρασίες, εναλλαγές ηλιοφάνειας με συννεφιά φεύγει ο χειμώνας


Γράφει ο Γεώργιος Παπακωστόπουλος*
 
Χαμηλό βαρομετρικό το οποίο βρίσκεται βορείως του Κόλπου της Σύρτης (κεντρική Μεσόγειος), και ακολουθεί τροχιά προς τα βορειοανατολικά, με τάση βάθυνσης, αρχίζει να επηρεάζει τον ελλαδικό χώρο από τα δυτικά προς τα ανατολικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις εκτεταμένες και ισχυρές βροχοπτώσεις, τις καταιγίδες και τους ισχυρούς Νοτιάδες.
 
Βροχές αναμένεται να εκδηλωθούν κατά την διάρκεια της ημέρας (Κυριακή 25/2, αρχικώς στην δυτική Ελλάδα και σε τμήματα της δυτικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας. Από τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα ενταθούν σημαντικά και θα επεκταθούν ανατολικά επηρεάζοντας μεγάλο μέρος της δυτικής, κεντρικής και νότιας χώρας. Κατά την διάρκεια της νύχτας και την Δευτέρα (26/2), τα φαινόμενα θα επεκταθούν σε μεγάλο μέρος του Αιγαίου όπου ενδέχεται να παρουσιάσουν σχετική εμμονή και να προκαλέσουν πλημμυρικά φαινόμενα περιορισμένης κλίμακας (ιδιαίτερα στα Δωδεκάνησα, την Κρήτη, και σε τμήματα του ανατολικού Αιγαίου).
 
Η Αττική θα επηρεαστεί από την εν λόγω διαταραχή από αργά το βράδυ με βροχές που, κατά διαστήματα θα έχουν έντονο χαρακτήρα και καταιγίδες. Τα φαινόμενα είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσουν δύο εξάρσεις (μία περίπου στα μεσάνυχτα προς το ξημέρωμα της Δευτέρας και μία δεύτερη κατά τις πρωινές ώρες της Δευτέρας μέχρι και το μεσημέρι).
 
Η μεταβολή θα γίνει αισθητή σε Παπάγου και Χολαργό, από αργά το βράδυ της Κυριακής (25/2) με την συννεφιά να πυκνώνει και τις ριπές του Νοτιά να ενισχύονται. Η βροχή προβλέπεται να ξεκινήσει περίπου στις 11μμ και, μετά τα μεσάνυχτα να δυναμώσει σημαντικά και να εκδηλωθούν και καταιγίδες.
Τα φαινόμενα θα συνεχιστούν με, κατά διαστήματα μεγάλη ένταση, μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας (26/2). Εν συνεχεία αναμένεται υποχώρηση των φαινομένων και "σπάσιμο" του καιρού ο οποίος, ωστόσο, θα παραμείνει άστατος (με ανοίγματα και κλεισίματα) μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας και είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν εκ νέου εξάρσεις με βροχή ή/και καταιγίδες.
 
Κατά την διάρκεια του απογεύματος τα φαινόμενα θα υποχωρήσουν και τα ανοίγματα του καιρού θα μεγαλώσουν ενώ η νύχτα προς την Τρίτη (27/2) θα είναι, σε γενικές γραμμές, ξάστερη με αρκετή ψύχρα (ελάχιστη κάτω από 10°C) και πολύ αυξημένη υγρασία (πάνω από 85%).
Από την Τρίτη (27/2) έως και την Πέμπτη (29/2) ο καιρός θα είναι ήπιος, η ηλιοφάνεια θα εναλλάσσεται με διαστήματα συννεφιάς και η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά, για την εποχή, επίπεδα με τις μέγιστες τιμές να προσεγγίζουν τους 18-19°C και τις ελάχιστες κοντά στους 10°C. Από την Τετάρτη θα επικρατήσουν άνεμοι ανατολικών - νοτίων διευθύνσεων (από τον Υμηττό προς την πόλη) με ένταση έως 5bf.
Από την Παρασκευή (1/3) προβλέπεται νέα σημαντική μεταβολή του καιρού με βροχές και καταιγίδες οι οποίες ενδέχεται να έχουν έντονο χαρακτήρα και να προκαλέσουν και κάποια προβλήματα.
 
Αναλυτικά στοιχεία αναφορικά με την νέα αυτή μεταβολή του καιρού θα έχουμε σε νεότερο άρθρο την Πέμπτη, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα προγνωστικά δεδομένα μαζί και με ένα συνοπτικό "αφιέρωμα" στον Χειμώνα που, ημερολογιακά, μας αποχαιρετά στις 29/2 αλλά και μία εκτίμηση σχετικά με τους "κρυμμένους άσσους" που ίσως να έχει ακόμα στο "μανίκι" του...
 
Καλή εβδομάδα!
 
 
* Ο Γεώργιος Παπακωστόπουλος είναι Αναλυτής/προγνώστης καιρού / Συντονιστής προγνώσεων SiMeteo.gr, Ιδιοκτήτης ιδιωτικού μετεωρολογικού σταθμού Παπάγου

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.