Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2024 03:00

Η πιο σπάνια ορχιδέα του Υμηττού

Ophrysargolica

Την πιο σπάνια ορχιδέα του Υμηττού και άλλα αθηναϊκά αγριολούλουδα κατέγραψε ρεπορτάζ στη LIFO με το υλικό του παθιασμένου φυσιοδίφη, Σταύρου Αποστόλου, ο οποίος έχει εντοπίσει και φωτογραφίσει όλα τα άγρια άνθη και φυτά του Υμηττού.

Ο Υμηττός, αν και βρίσκεται δίπλα στην τσιμεντούπολη και πολλές φορές αυτή σκαρφαλώνει στα χαμηλά του σημεία, είναι ένα θαυμάσιο βουνό με πλούσια βιοποικιλότητα. Σε αυτόν έχουν καταγραφεί περίπου 700 είδη φυτών, πολλά από τα οποία είναι σπάνια και περίπου 60 ενδημικά της Ελλάδας.

Στις επισκέψεις μας στο βουνό, αν παρατηρήσουμε προσεκτικά τα αγριολούλουδα, θα εντυπωσιαστούμε από τις εκπληκτικές τους λεπτομέρειες αλλά και την μεγάλη ποικιλία που θα συναντήσουμε. Κάποιες φόρες θα δούμε λουλούδια να μοιάζουν με έντομα, πουλιά, μικρά γυμνά ανθρωπάκια και πολλά άλλα εντυπωσιακά σχεδία, σχήματα και χρώματα. Πολλά από τα φυτά του Υμηττού προστατεύονται από την Ελληνική νομοθεσία, διεθνείς συμβάσεις και προεδρικά διατάγματα και είναι χρέος μας να τα προστατεύσουμε.

Σε κάθε επίσκεψη μας στην φύση πρέπει να έχουμε ένα βασικό κανόνα στο μυαλό μας: Δεν αφήνουμε τίποτα, δεν παίρνουμε τίποτα.

Ophrys argolica: Ενδημική ορχιδέα της Πελοποννήσου και της Νότιας Στερεάς Ελλάδας. Προστατεύεται από την ελληνική νομοθεσία και περιλαμβάνεται στο Βιβλίο Ερυθρών Δεδομένων των Σπάνιων & Απειλούμενων Φυτών της Ελλάδας. Πολύ σπάνιο φυτό για την Αττική. Στον Υμηττό βρέθηκε πριν μερικά χρονιά ένα φυτό λίγο πιο κάτω από τις κεραίες και τον Απρίλιο του 2017 ένα στους πρόποδες του βουνού. Με δυο τοποθεσίες και φυτά μετρημένα στα δάκτυλα του ενός χεριού είναι ίσως η πιο σπάνια ορχιδέα του Υμηττού.

Ο επισκέπτης μπορεί ακόμη να συναντήσει
Orchis italica (Όρχις η Ιταλική) και Orchis anthropophora (Όρχις η ανθρωποφόρος)
Δυο πανέμορφες ορχιδέες με λουλούδια σε σχήμα γυμνών ανδρών.
Fritillaria graeca (Φριτιλάρια η ελληνική)
Ένα πολύ όμορφο βολβώδες φυτό που μοιάζει με τουλίπα αλλά διαφέρει από αυτήν στο ότι το λουλούδι γέρνει προς τα κάτω σαν καμπάνα.
Campanula celsii (Καμπανούλα του Κέλσιου)
Η Καμπανούλα αυτή είναι ένα από τα ωραιότερα φυτά του βουνού που την περίοδο της άνθησης της στολίζει τα πιο απρόσιτα και αφιλόξενα βράχια με το χρώμα της.
Moraea mediterranea (Gynandriris monophylla)
Η μικρότερη ίριδα της χώρας μας με άνθος 3-4 cm και ένα μόνο φύλλο!
Ένα φυτό που δεν μας εντυπωσιάζει με το λουλούδι του αλλα με την κάψουλα των σπόρων του που αν την γυρίσουμε ανάποδα μοιάζει με κρανίο!

Conium
Conium divaricatum (Κώνειο)
Ένα εντυπωσιακό φυτό γνωστό από την αρχαιότητα. Με το κώνειο θανατώθηκαν ο Σωκράτης, ο Θηραμένης, ο Φωκίωνας και άλλοι καταδικασθέντες σε θάνατο Αθηναίοι.

Πηγή: www.lifo.gr
Φωτό: Σταύρος Αποστόλου

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.