"Έχουν δηλώσει εθελοντές προστασίας του Υμηττού γύρω στα 1200 άτομα"
Με την πυρκαγιά στα Βίλια να κατακαίει το δάσος στο όρος Πατέρας, τη Βόρειο Εύβοια, τη Μάνη, την Ολυμπία και άλλες περιοχές στην Ελλάδα να μετρούν τις πληγές τους από τις καταστροφικές πυρκαγιές, είναι άξιες προσοχής οι επισημάνσεις του Δημάρχου Ελληνικού - Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτου που ως πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Υμμητού (ΣΠΑΥ) έχει άμεση γνώση για τα κακώς κείμενα του κρατικού μηχανισμού που αφορούν στην πρόληψη και προστασία των δασών της πατρίδας μας.
Ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα όπως είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο Real fm, είναι το καρκίνωμα των συναρμοδιοτήτων και οι νόμοι που πλέον είναι απαρχαιωμένοι και που αντί να λύνουν, δημιουργούν περισσότερα προβλήματα.
Ο Γιάννης Κωνσταντάτος αναφέρθηκε στη δική του εμπειρία όσον αφορά στην επαφή του με το δασαρχείο Πεντέλης στο οποίο υπάγεται ο Υμηττός και στην αγκυλωτική λειτουργία τόσο αυτού, όσο και των συναρμόδιων διευθύνσεων.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ως ΣΠΑΥ υπέβαλαν μελέτη από το Φεβρουάριο του 2021 στο Δασαρχείο προκειμένου να λάβουν έγκριση για έργα που με βάση τους δασικούς νόμους και τις οδηγίες της πυροσβεστικής έπρεπε να γίνουν στον Υμηττό, (αποψιλώσεις, διάνοιξη δρόμων κλπ).
Σήμερα, έξι μήνες μετά δεν έχουν λάβει, όπως τόνισε, ακόμα καμία έγκριση. "Παρ' όλα αυτά" είπε, "εμείς κάναμε όλα όσα προέβλεπε η μελέτη, καθαρίσαμε τα χόρτα, ανοίξαμε 20 χλμ. δρόμων στο βουνό, γεμίσαμε τις δεξαμενές κ. ά.) κι ας μας χαρακτηρίσουν παράνομους..."
Αν και δεν είναι αρμοδιότητά μας...
"Εμείς σαν ΣΠΑΥ αν και δεν είναι αρμοδιότητά μας, επειδή πονάμε τον τόπο μας, καταθέσαμε στο δασαρχείο της Πεντέλης από το Φεβρουάριο μελέτη για τις αποψιλώσεις, τους καθαρισμούς, τα ανοίγματα των δρόμων, τα υδραυλικά συστήματα που έχουμε μέσα στον Υμηττό και ζητήσαμε τις εγκρίσεις να μπούμε μέσα να τα κάνουμε.
Μπήκαμε και κάναμε αυτό που πρέπει να κάνει το κράτος, η δασική υπηρεσία δηλαδή. Καθαρίσαμε 3.000 στρέμματα, ανοίξαμε πάνω από 20 χιλιόμετρα δρόμους σε διάφορα σημεία μέσα στον Υμηττό σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία πάντα, κάναμε τα υδραυλικά μας, φτιάξαμε τις δεξαμενές μας, και ακόμα έγκριση δεν έχουμε πάρει, γιατί το Δασαρχείο Πεντέλης πρέπει να το στείλει στη διεύθυνση δασών, η διεύθυνση δασών, στη διεύθυνση συντονισμού και ο Άννας στον Καϊάφα.
Παρά το γεγονός ότι ουσιαστικά ότι κάναμε ήταν παράνομο, το κάναμε γιατί είναι αδιανόητο για μας να αφήσουμε το βουνό μας απροστάτευτο και να περιμένουμε τις εγκρίσεις... Ακόμα δε, δεν μας έχουν απαντήσει αν η αντιπυρική προστασία που εμείς έχουμε οργανώσει στο βουνό είναι σωστή.
Η βάση του προβλήματος είναι αυτή. Τώρα το αν θα πάνε κάποιοι να βάλουν φωτιές από σκοπιμότητα, ή να χτυπήσουν ένα σύστημα αυτό θα γίνεται μια ζωή. Το θέμα είναι εμείς που έχουμε την ευθύνη της πρόληψης, και όταν λέω εμείς δεν εννοώ την Αυτοδιοίκηση γιατί ως Αυτοδιοίκηση δεν έχουμε καμία ευθύνη μες τα δάση, εννοώ αυτούς που έχουν τις αρμοδιότητες, τι κάνουν".
Έχω πάει κατηγορούμενος
Ο Γιάννης Κωνσταντάτος αναφέρθηκε στη δυσάρεστη εμπειρία που είχε όταν μηνύθηκε από το Δασαρχείο Πεντέλης για Πυροφυλάκιο που εγκατέστησε στον Υμηττό στα όρια της Αργυρούπολης.
"Έχω πάει κατηγορούμενος, αλλά αν συνέβαινε κάτι στον Υμηττό πάλι κατηγορούμενος θα ήμουνα. Ας φάω και φυλακή για όσα έχω κάνει στο βουνό, για μένα αυτά θα είναι παράσημο γιατί τα έκανα για το καλό του τόπο μου|.
Δεν είναι δύσκολο ν' αλλάξουμε τα κακώς κείμενα
"Απλά πράγματα χρειάζονται για να αλλάξουν όλα αυτά που βασανίζουν τον τόπο μας και εν προκειμένω την προστασία των δασών μας. Δεν είναι δύσκολο. Να φτιαχτεί ένα υπουργείο το οποίο θα συντονίζει όλη τη δασική μας πολιτική. Στο πλαίσιο αυτό η Αυτοδιοίκηση να συμμετέχει με κεντρικό ρόλο και ανάλογη χρηματοδότηση, γιατί όλα αυτά που κάνουμε εμείς ως ΣΠΑΥ τα κάνουμε - θα συνεχίσουμε να τα κάνουμε γιατί το θέλουμε - από τα ταμεία των 11 δήμων που συμμετέχουν. Τον τελευταίο καιρό μόνο πήραμε κάποια χρήματα από την Πολιτική Προστασία και ανοίξαμε τους δρόμους στο βουνό. .
Το θέμα είναι να υπάρχει ένας κεντρικός σχεδιασμός με βάση την κάθε περιοχή που έχει ιδιαιτερότητες. Να υπάρξει σχεδιασμός, να γίνουν σύνδεσμοι στις περιοχές με τους δήμους και να εποπτεύονται. Δεν μπορεί η Αποκεντρωμένη υπηρεσία να μην απαντάει σε μας από το Φεβρουάριο γιατί δεν έχει τη στελέχωση. Να μας δώσουν εμάς τις αρμοδιότητες. Όπως έχουμε τις αρμοδιότητες για την καθαριότητα της πόλης μας και για το φωτισμό να έχουμε και για τα δάση μας, κι όχι να τρέχουμε στο δασαρχείο της Πεντέλης που έχει 1-2 υπαλλήλους για όλη την Αττική.
Και ο Δασάρχης φέρει κι αυτός τις ευθύνες του
Βέβαια και ο δασάρχης, ο οποίος φέρει κι αυτός τις ευθύνες του, κάνει την εφαρμογή του νόμου για να είναι κι αυτός καλυμμένος. Σου λέει κλάδεψες το πεύκο, είσαι παράνομος, έκανες το άνοιγμα του δρόμου είσαι παράνομος. Ο δασάρχης κοιτάει να εφαρμόζει τη νομοθεσία η οποία είναι απηρχαιωμένη και γραφειοκρατική. Εκεί πρέπει να εστιάσει η Πολιτική ηγεσία. Στους νόμους.
Δεν χρειάζεται να εμπλέκονται ένα σωρό φορείς. Ούτε καν η Περιφέρεια. Χρειάζεται ένα μοντέλο συνδέσμων Δήμων όπως ο δικός μας ο ΣΠΑΥ που περιλαμβάνει 11 δήμους στον Υμηττό, αλλά αυτοί οι σύνδεσμοι να χρηματοδοτηθούν να αδειοδοτηθούν και να υπάρχει το νομικό πλαίσιο που να μπορούμε να λειτουργούμε.
Αυτά που κάναμε στον Υμηττό, θέλαμε και τα κάναμε. Αν δεν θέλαμε, κανείς δεν μπορεί να μας ζητήσει εξηγήσεις. Έχει να κάνει με το φιλότιμο του άλλου. Αλλά κι εμείς δεν μπορούμε να βρισκόμαστε συνεχώς κατηγορούμενοι, γιατί κάνουμε αυτά που ο άλλος που είναι αρμόδιος από το νόμο, δεν κάνει".
Εθελοντές - Μέσα από το κακό ξεπήδησε και κάτι καλό
Στη συγκινητική ανταπόκριση μεγάλης μερίδας των πολιτών και ειδικότερα των νέων για περιπολίες στο βουνό, αναφέρθηκε ο Γιάννης Κωνσταντάτος.
"Είναι πολύ λίγοι αυτοί που ασχολούνται σε μόνιμη βάση. Ευτυχώς όμως μέσα από το κακό, ξεπήδησε και κάτι καλό. Ενεργοποιήθηκε μια μεγάλη ομάδα της κοινωνίας, ειδικά νέα παιδιά και έχουν ζητήσει να γίνουν μέλη αυτών των εθελοντικών ομάδων. Έχουν δηλώσει εθελοντές προστασίας του Υμηττού γύρω στα 1200 άτομα".