Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2024 00:43

Στο ΤΑΙΠΕΔ τα έργα στον Υμηττό

Η ανάθεση αφορά την εκτέλεση έργων για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, ωστόσο γεννιούνται ερωτήματα καθώς δεν έχει εκδοθεί Π.Δ. για την προστασία του βουνού, ενώ το ΤΑΙΠΕΔ τρέχει παράλληλα και τον διαγωνισμό για τον νέο παραχωρησιούχο της Αττικής Οδού.

Στα χέρια του ΤΑΙΠΕΔ, ο πολύπαθος Υμηττός. Το βουνό της Αττικής, που δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις εκμετάλλευσης από επιχειρηματικά και οικιστικά συμφέροντα και παραμένει χωρίς προεδρικό διάταγμα για την Προστασία του, ανατέθηκε από την κυβέρνηση στο Ταμείο Αξιοποίησης της Περιουσίας του Δημοσίου για την εκτέλεση πλήθους έργων σχετικά με την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.

Το ΤΑΙΠΕΔ έχει ξεκινήσει από την αρχή του χρόνου τις διαδικασίες απευθείας ανάθεσης έργων δασοπροστασίας σε διάφορες περιοχές.

Η μεσολάβηση του ΤΑΙΠΕΔ αποφασίστηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να ανατεθούν τα έργα χωρίς τις δράσεις δημοσιότητας και να ξεκινήσουν αμέσως, καθώς επικρατεί μεγάλη ανησυχία για την εκδήλωση καταστροφικών πυρκαγιών και φέτος το καλοκαίρι που θα έφερναν την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση εν όψει εκλογών.

Ο δεύτερος λόγος είναι η διάθεση ενός «πακτωλού» χρημάτων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης που για πρώτη φορά μπορούν να δοθούν για καθαρισμούς δασών και διανοίξεις δασικών δρόμων. Πρόκειται για κονδύλια που φτάνουν τα 50 εκατομμύρια ευρώ, την ώρα που τα προηγούμενα χρόνια ο προϋπολογισμός διέθετε μονοψήφιο αριθμό για ανάλογες δράσεις.

Η ανάθεση και του Υμηττού στο ΤΑΙΠΕΔ εγκρίθηκε με απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, στις 16 Μαρτίου 2022 και περιλαμβάνει «εργασίες για τον καθαρισμό των δασών και δασικών εκτάσεων καθώς και για τη συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου και των αντιπυρικών ζωνών, περιοχής όρους Υμηττού, χωρικής αρμοδιότητας Δασαρχείου Πεντέλης». Η ανάθεση γίνεται με βάση μνημονιακούς νόμους, όπως τον 3986/2011, που έχουν συμπληρωθεί πολλές φορές με τελευταία στον νόμο 4842/2021. 

Με βάση την τελευταία τροποποίηση αναφέρεται ότι το Ταμείο είναι αρμόδιο όχι μόνο για «τη διενέργεια διαγωνιστικών διαδικασιών για την ανάθεση αυτών» αλλά και για «την παρακολούθηση της εκτέλεσης των συμβάσεων που ανατίθενται». Κάπου εδώ ξεκινούν και τα ερωτήματα:

  • Ο Υμηττός βρίσκεται σε κενό προστασίας καθώς το σχετικό προεδρικό διάταγμα του 2011 ακυρώθηκε το 2017 από το Συμβούλιο της Επικρατείας και η αντικατάστασή του καθυστερεί. Το νέο Π.Δ. που τελεί υπό επεξεργασία επιτρέπει επεκτάσεις ορισμένων δραστηριοτήτων.

Γύρω από το βουνό βρίσκονται οικισμοί αυθαιρέτων αλλά και πολυτελείς κατοικίες (με άδειες αναψυκτηρίων και υπό το πρόσχημα κοινωφελών χρήσεων). Ποιος θέτει λοιπόν το πλαίσιο και τα όρια για τα επιτρεπτά έργα, ώστε για παράδειγμα οι διανοίξεις οδών να μην αφορούν εξυπηρέτηση αυτών των χρήσεων αντί για την προστασία του δάσους;

  • Το ΤΑΙΠΕΔ τρέχει παράλληλα και τον διαγωνισμό για τον νέο παραχωρησιούχο της Αττικής Οδού, για την οποία αναμένεται εκδήλωση ενδιαφέροντος έως τις 20 Απριλίου 2022. Οπως αναφέρεται στη διακήρυξη, ο διαγωνισμός αφορά τη λειτουργία συντήρησης και εκμετάλλευσης της υφιστάμενης Αττικής Οδού αλλά περιλαμβάνει και την εκτέλεση «τυχόν έργων που μπορεί να απαιτηθούν για την εύρυθμη λειτουργία του αυτοκινητόδρομου».

Τέτοια πρόσθετα έργα μπορεί να θεωρηθούν οι νέες σήραγγες στον Υμηττό που εμφανίζονται στις επίσημες παρουσιάσεις, εκ των οποίων η μία θα επεκτείνει την περιφερειακή προς τη Λ. Βουλιαγμένης και η άλλη θα τρυπά τον Υμηττό για να συνδέει τον «πόλο του Ελληνικού» με τα Μεσόγεια και το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

 

(Στη φωτό οι σήραγγες, εκ των οποίων η μία θα τρυπά τον Υμηττό για να συνδέει το Ελληνικό με τα Μεσόγεια, εμφανίζονται στις επίσημες παρουσιάσεις του ΤΑΙΠΕΔ)

 

ΠΗΓΗ: https://www.efsyn.gr/

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.