Παρασκευή, 17 Μαϊος 2024 10:03

Κάτοικοι της πλατείας Φλωρίνης: "Ο Δήμαρχος παραπλανά την κοινή γνώμη"!

"Ο Δήμος μέσω μίας ανακοίνωσης χαρακτήρισε τα στοιχεία του φυλλαδίου μας ψευδή και παραπλανητικά σε μία προσπάθεια αποποίησης των ευθυνών του, παραπλανώντας ο ίδιος την κοινή γνώμη". Με αυτά τα λόγια "η ανεξάρτητη πρωτοβουλία πολιτών για την πλατεία Φλωρίνης" του Παπάγου απέστειλαν για δημοσίευση γραπτή διαμαρτυρία αφενός για το έργο ανάπλασης της πλατείας που διενεργείται αυτή την περίοδο, αφετέρου για να απαντήσουν στην ανακοίνωση του Δημάρχου που εκδόθηκε με αφορμή φυλλάδιο που μοίρασαν οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι. "Πριν από ένα μικρό διάστημα μοιράσαμε ένα φυλλάδιο για να αντιδράσουμε στην παράλογα ακριβή αλλά(!) χαμηλής ποιότητας ανακαίνιση της πλατείας Φλωρίνης. Σκοπός μας ήταν να σώσουμε ότι σώζεται ζητώντας μία καλύτερη κατεύθυνση του έργου, δείχνοντας πως οι περίοικοι της πλατείας ενδιαφερόμαστε γι' αυτήν καθώς είναι κομμάτι της ζωής μας", εξηγούν οι ίδιοι για το αρχικό λόγο της αντίδρασης τους στο έργο.

Διαβάστε την ανακοίνωση των κατοίκων:

Πού είναι η πράσινη ανάπλαση;

κ. Δήμαρχε,

Σε απάντηση της ανακοίνωσης (21 Ιουνίου 2023) που εξέδωσε ο Δήμος μας, ουδέποτε παρουσιάσαμε κάποιο ψευδές στοιχείο ούτε και αμφισβητήσαμε την εξωτερική νομιμότητα της διαδικασίας. Τα νούμερα που παραθέσαμε (776.240€) αντλήθηκαν από παλαιότερα δεδομένα που ο ίδιος ο Δήμος και πολλές σελίδες σας δημοσίευσαν και υπάρχουν ακόμα αναρτημένα στη Διαύγεια.

Με απλά μαθηματικά, σχεδόν 91% της συνολικής δαπάνης αφορά σε τσιμέντο, πλαστικό δάπεδο και σίδερα (δηλαδή σε πράγματα που δεν σχετίζονται με το πράσινο) – μόνο το 9% του ποσού είναι η πράσινη… παρένθεσή σας.

Στο φυλλαδιό μας ακριβολογούμε λοιπόν όταν λέμε ότι ο Δήμος έχει να σπαταλήσει 776.240€ για μία αχρείαστη ανάπλαση.

Πράγματι, η εταιρία που κέρδισε τον διαγωνισμό του έργου, υπέβαλε προσφορά 535.605,60€.

Σύμφωνα με τα πλέον νέα δεδομένα το 88% του συνολικού ποσού αφορά σε κατασκευές που δεν έχουν καμία σχέση με το πράσινο, δηλαδή σε τσιμέντο, πλαστικό και σίδερα (όσα περίπου είναι δηλαδή τα λεφτά που εξασφαλίσατε από το πράσινο ταμείο!). Τονίζεται από εσάς στην ίδια την ανακοίνωσή σας ότι μόνο τα 65.167,63€(12%) σχετίζονται με το ΠΡΑΣΙΝΟ και την ΑΡΔΕΥΣΗ. Συνεπώς, επιβεβαιώνετε τα λεγόμενά μας και μάλλον χρησιμοποιείτε με περιπαικτική ελαστικότητα τον όρο “πράσινο”.

Παραλείπετε να αναφέρετε ότι για να διαμορφώσετε την πλατεία στην τελική μορφή που παρουσιάζετε στο σχέδιό σας, χρησιμοποιήσατε επιπροσθέτως και χρήματα ενός άλλου έργου («ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ, ΕΤΟΥΣ 2018») το οποίο επεκτείνατε γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό, λίγο πριν ανακοινώσετε το έργο “ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ”.

Ωστόσο, πουθενά δεν αποκαλύπτετε το ποσό που δαπανήθηκε στο πλαίσιο αυτής της παλαιότερης σύμβασης μετά από επέκτασή της για την αλλαγή χωροθέτησης του γηπέδου μπάσκετ με στόχο την τελική μορφή της ανάπλασης που έχετε στο μυαλό σας. Αυτή κανείς δεν ξέρει πόσο μπορεί να κόστισε – επιπλέον των ήδη ανακοινωθέντων ποσών. Αναμένουμε να δημοσιεύσετε και αυτά τα στοιχεία.

Η εντελώς άνευ λόγου μετακίνηση του γηπέδου μπάσκετ της πλατείας στον διπλανό χώρο του γηπέδου βόλλευ είχε ως αποτέλεσμα αφενός τη μείωση του κατά 100 τ.μ., άρα και την υποβάθμισή του, καθώς δεν είναι πλέον κανονικό γήπεδο μπάσκετ αλλά κατά πολύ μικρότερο των προδιαγραφών, και αφετέρου την ολοσχερή εξαφάνιση του γηπέδου βόλλευ. Αντί για δύο κανονικά γήπεδα, χαιρόμαστε πλέον ένα και αυτό σε διαστάσεις μινιατούρας, χωρίς δε κανένα όφελος για την πλατεία. Η μετακίνηση στοίχισε πόρους που δε χρειαζόταν να δαπανηθούν.

Στην ανακοίνωσή σας προσπαθείτε να μας πείσετε ότι η Φλωρίνης θα έχει πυκνότητα φυτών που θα ζήλευε ο Αμαζόνιος (1802 φυτά επιπλέον), θέση που αποκρούουμε ως προδήλως παράλογη, ακόμα και για δεδομένα προεκλογικής περιόδου.

Δεν αποξηλώσατε μόνο θάμνους του κεντρικού χώρου στη θέση των οποίων βάλατε πλαστικό. Ξεριζώσατε κάποια από τα παλαιότερα δέντρα της πλατείας, με τον πρόχειρο ισχυρισμό ότι οι ρίζες τους ήταν επιφανειακές.

Η δε εξευτελιστική εικόνα της πλατείας μετά την ολοκλήρωση των παραπάνω εργασιών (Δεκέμβριος 2021) στο χώρο των αθλοπαιδιών μαζί με τα δένδρα που κόπηκαν αναρωτιόμαστε αν έγινε εσκεμμένα για να δικαιολογήσει την “αναγκαιότητα” του αμέσως επόμενου έργου της ανάπλασης που ανακοινώσατε σχεδόν 5 μήνες μετά. Ωστόσο, με την κοινή λογική διαπιστώνεται αιτιώδης συνάφεια μεταξύ των δυο. Υποβαθμίσατε την πλατεία για να την ανακαινίσετε.

Τέλος, φθάνουμε στο ρητορικό ερώτημα περί προέλευσης των χρημάτων. Ισχυρίζεστε ανερυθρίαστα ότι τα ποσά δε θα έπρεπε να μας προβληματίζουν, καθώς ο Δήμος μας σπαταλά λίγα, ενώ το μεγαλύτερο μερίδιο των πόρων που δαπανώνται προέρχονται από την Περιφέρεια. Θα παραμερήσουμε τα προφανή ηθικά ζητήματα αυτής της θέσης και το τι συνεπάγεται για την Ελλάδα του σήμερα. Ακόμα και εάν υποθέσουμε ότι είναι θεμιτό να αναλώσουμε πόρους του πράσινου ταμείου για άλλους σκοπούς, ο Δήμος έχει πραγματικές ανάγκες προς τις οποίες μπορούσε να επενδύσει! Η προέλευση των χρημάτων δεν είναι συγχωροχάρτι της κατασπατάλησής τους.

κ. Δήμαρχε,

Είμαστε πάνω από 200 πολίτες του Δήμου με ονοματεπώνυμα που διαλέγετε να αγνοείτε επιδεικτικά. Τα ονόματά μας που τόσο πολύ θέλετε να μάθετε είναι αναρτημένα εδώ (https://save-papagos-squares.gr/sign/). Και μαζί με τους περίπου 2000 που αντιδρούν για την πλατεία ‘ελαφάκι’ σας κάνουμε μια έκκληση που κάνετε τα πάντα για να μην ακούσετε.

Η τροχιά στην οποία έχει μπει το προάστιο δεν είναι προς την κατεύθυνση που θέλουν οι κάτοικοι του.

Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δείξουμε άλλη ανοχή όσον αφορά τις πλατείες μας, τα τοπόσημά μας, τα δασάκια και τα δέντρα μας.

Παρακαλούμε δώστε σημασία στη σοβαρότητα των επιχειρημάτων μας και μην προσπαθείτε να υποβαθμίσετε την αντίδραση τόσου κόσμου σε κυνήγι μαγισσών. Σταματήστε να κωφεύετε απέναντι στους πολίτες. Καμία διάθεση δεν έχουμε να χάνουμε χρόνο από τις καριέρες μας για να ασχολούμαστε με τον Δήμο, αυτή είναι κυριολεκτικά η περιγραφή της δικής σας δουλειάς. Αν τα έργα σας στραφούν σε υπαρκτές ανάγκες όλοι μας θα τα χειροκροτήσουμε.

Με την τρέχουσα εξέλιξη κανένας κάτοικος του παλαιού Δήμου Παπάγου δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος. Αύριο μεθαύριο οποιαδήποτε «γωνιά» που αγαπάει κανείς μπορεί να πάψει να υπάρχει. Για να δείξετε ότι παράγετε έργο σε ανθρώπους που δεν είναι καν δημότες, στα πλαίσια των γενικότερων πολιτικών σας βλέψεων που καλά κάνετε και έχετε, πατάτε πάνω στις παιδικές μας αναμνήσεις και στην αγάπη μας για τη μοναδικότητα του προαστίου μας. Αν κληθούμε να ψηφίσουμε όσο συνεχίζει στην ανωτέρω στάθμιση να χάνει ο Παπάγος, να είστε σίγουρος ότι θα απογοητευτείτε με το αποτέλεσμα.

Το να μας αποκαλείτε ψεύτες και συκοφάντες ενώ εκφράζουμε την άποψη μας με επιχειρήματα και χρησιμοποιώντας δικά σας επίσημα στοιχεία, δεν σας τιμά και υποβαθμίζει τον διάλογο. Βέβαια, πρόσφατα μας σοκάρατε με το πόσο μακριά μπορείτε να φτάσετε όταν κάποιος διαφωνεί μαζί σας…

Παραθέτουμε το site μας με τα στοιχεία των όσων λέμε αναλυτικά. Καλούμε κάθε πολίτη που γνώριζε την πλατεία να την επισκεφθεί και να κρίνει μόνος του αν η παρέμβαση μπορεί να θεωρηθεί ανακαίνιση ή υποβάθμιση και μάλιστα παράλογα ακριβή. Ας μας κρίνει όπως νομίζει ο καθένας, και όποιος συμφωνεί μαζί μας, ας υπογράψει.

 Όσοι γνωρίζουν την πλατεία δεν γίνεται να παραπλανηθούν από κανέναν.

Στοιχεία: https://save-papagos-squares.gr/facts/
Υπογραφές: https://save-papagos-squares.gr/sign/

Επιθυμούμε την διακοπή του έργου και την εκπόνηση νέας αρχιτεκτονικής μελέτης, επάξια της αίγλης της πλατείας προ της θητείας σας με έναν δροσερό κεντρικό χώρο αναψυχής χωρίς συνθετικά υλικά για όλες τις ηλικίες.

Με σεβασμό,
Η ανεξάρτητη πρωτοβουλία πολιτών για την πλατεία Φλωρίνης

 

 

Διαβάστε την ανακοίνωση του Δημάρχου:

Τις τελευταίες μέρες διανέμεται ένα ανυπόγραφο φυλλάδιο το οποίο αναφέρει σωρεία ψευδών στοιχείων για την ανάπλαση της πλατείας Φλωρίνης.

Προφανώς οι συντάκτες γνωρίζοντας ότι παρουσιάζουν παραπλανητικά στοιχεία δεν έχουν το θάρρος να εκθέσουν επώνυμα τις απόψεις τους.

Αντ’ αυτού επιχειρούν να υποκλέψουν την υπογραφή των πολιτών με ένα κείμενο που καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα.

Αναφέρονται στην τσιμεντοποίηση της πλατείας τη στιγμή που με τις μέχρι σήμερα εργασίες έχει αποξηλωθεί το παλιό τσιμεντένιο δάπεδο!

Αναφέρονται στην δήθεν πολύχρονη εγκατάλειψη της περιοχής, ενώ την ίδια στιγμή παραπονιούνται για την μετακίνηση του υπαίθριου γυμναστηρίου, του πινγκ – πονγκ και της παιδικής χαράς, δραστηριότητες που εγκαταστάθηκαν, πιστοποιήθηκαν και λειτουργούν τα τελευταία μόλις χρόνια στην πλατεία, από την παρούσα δημοτική αρχή.

Αναφέρονται σε αποξηλώσεις δέντρων τη στιγμή που στο πλαίσιο της ανάπλασης δεν αφαιρείται κανένα δέντρο αλλά αντίθετα προστίθενται 62 δέντρα και πάνω από 1700 θάμνοι, αγρωστώδη και αναρριχόμενα φυτά. Τη στιγμή που ακόμα και στο τσιμεντένιο δάπεδο που τώρα είναι εγκατεστημένο το υπαίθριο γυμναστήριο, φυτεύονται εννέα δέντρα περιμετρικά του γυμναστηρίου και επιπλέον δημιουργείται παρτέρι με καλλωπιστικά φυτά δίπλα στο χώρο του πινγκ – πονγκ σπάζοντας το τσιμέντο.

Αναφέρουν επίσης ψευδώς ότι το 91% της δαπάνης για την αναβάθμιση της πλατείας, αφορά σε κατασκευές «μπετόν, τσιμέντο και σίδερα» σε μια προσπάθεια κατασυκοφάντησης του έργου και παραπλάνησης της κοινής γνώμης.

Σε απάντηση των παραπάνω, δημοσιοποιούμε την σύμβαση για την «Αναβάθμιση της πλατείας Φλωρίνης του Δήμου Παπάγου – Χολαργού».

Στη σύμβαση μπορούν όλοι να διαπιστώσουν ότι το τμήμα προμήθειας και εγκατάστασης νέων δαπέδων περιορίζεται στις 151.000,57 ευρώ (28% της συνολικής δαπάνης) και περιλαμβάνει κυρίως τα απαιτούμενα από το νόμο δάπεδα ασφαλείας για την παιδική χαρά και το υπαίθριο γυμναστήριο και το ειδικό δάπεδο για ήπια άσκηση και ποδήλατο. Το σύνολο δε των διαδρόμων της πλατείας κατασκευάζεται με φυσικό οικολογικό σταθεροποιητή (πατημένη γη).

Το δεύτερο τμήμα της σύμβασης αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση νέου αστικού εξοπλισμού. Προβλέπεται η αγορά και τοποθέτηση τραπεζόπαγκων, καθιστικών, ποδηλατοστατών και κάδων απορριμμάτων (70λτ)  συνολικής δαπάνης 129.920,03 ευρώ.

Το τρίτο τμήμα της σύμβασης αφορά στην προμήθεια νέων φωτιστικών (νέας τεχνολογίας για εξοικονόμηση ενέργειας) με στόχο τον καλύτερο φωτισμό της πλατείας και την ενίσχυση της ασφάλειας στην περιοχή. Η δαπάνη ανέρχεται σε 33.443,69 ευρώ.

Τα δύο επόμενα τμήματα της σύμβασης αναφέρονται στις εργασίες εμπλουτισμού του πρασίνου, με την προμήθεια νέων φυτών και δέντρων (1802 φυτά και δέντρα), με την εγκατάσταση νέου αρδευτικού συστήματος σε όλη την έκταση για την ορθή συντήρηση του πρασίνου, και με την προμήθεια κηπευτικού χώματος και εδαφο-βελτιωτικών. Η δαπάνη για τον εμπλουτισμό του πρασίνου ανέρχεται στις 65.167,63 ευρώ.

Τέλος, η ανακατασκευή της παιδικής χαράς με σύγχρονα και καινοτόμα όργανα και παιχνίδια που εξασφαλίζουν την πρόσβαση στο παιχνίδι και σε παιδιά με ειδικές ανάγκες, κοστίζει 108.783,55 ευρώ.

Οι παραπάνω, λοιπόν, εργασίες χαρακτηρίζονται από τους διακινητές του αποπροσανατολιστικού φυλλαδίου ως εργασίες «τσιμεντοποίησης της πλατείας Φλωρίνης». Επιπλέον αναφέρουν συκοφαντικά ότι πρόκειται για άσκοπη σπατάλη, όταν οι εργασίες υλοποιούνται μετά από διαδικασία δημόσιου διαγωνισμού και όταν η πλατεία  αναβαθμίζεται με πόρους από το Πράσινο Ταμείο (87% της δαπάνης προέρχεται από χρηματοδότηση που εξασφάλισε ο Δήμος μας από το Πράσινο Ταμείο), με τη συμμετοχή του Δήμου να περιορίζεται στο ποσό των 70.640,60 ευρώ.

Ας συνεχίσουν, λοιπόν να μιλάνε στους περίοικους, αλλά και σε όλους τους συμπολίτες μας που θα χαίρονται τη νέα πλατεία Φλωρίνης για άσκοπη σπατάλη.

Τους αφήνουμε στην κρίση των πολιτών.

Εμείς από την πλευρά μας θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την όσο το δυνατόν πιο σύντομη ολοκλήρωση των εργασιών, ώστε όλοι μας να μπορούμε να απολαύσουμε μια πιο ασφαλή και φιλική προς τα παιδιά μας πλατεία Φλωρινής.

Μια πλατεία που θα είναι φιλόξενη για όλους, μικρούς και μεγάλους, μια πλατεία προσβάσιμη από όλους τους συμπολίτες μας, μιαπλατεία με 1802 δέντρα και φυτά παραπάνω!

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.