Σάββατο, 27 Ιουλίου 2024 09:59

Μετά τις ευρωεκλογές, ο πρώτος καύσωνας του φετινού καλοκαιριού

Γράφει ο Γεώργιος Παπακωστόπουλος*

Τα «δόντια» του έδειξε από τις πρώτες κιόλας ημέρες του το Καλοκαίρι στο προάστιό μας με το πρώτο έντονο κύμα ζέστης να κάνει αισθητή την παρουσία του εκτοξεύοντας σε ασυνήθιστα υψηλά, για το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, επίπεδα.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του μετεωρολογικού μας σταθμού η σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή (2/6) με την μέγιστη τιμή να φτάνει τους 31,1°C που αποτέλεσε και το πρώτο «30άρι» της χρονιάς. Την Δευτέρα (3/6) η θερμοκρασία σημείωσε νέα μεγάλη άνοδο αγγίζοντας τους 34,3°C. Το κύμα ζέστης κορυφώθηκε την Τρίτη (4/6) και την Τετάρτη (5/6) με τις μέγιστες τιμές να φτάνουν τους 35,6°C και 36,7°C αντίστοιχα. Κατά το διήμερο 4-5/6 οι ελάχιστες θερμοκρασίες που κατεγράφησαν ήταν 22,8 °C και 25,7°C αντίστοιχα και οι μέσες τιμές 29,5°C και 31,0°C αντίστοιχα. Από τα παραπάνω στοιχεία γίνεται αντιληπτό πως παρά την έντονη ζέστη κατά την διάρκεια της ημέρας, οι νύχτες στο προάστιό μας ήταν δροσερές (και σε αυτό καθοριστικό ρόλο έπαιξε για μία ακόμα φορά η αύρα του Υμηττού και το πράσινο στην πόλη μας), με εξαίρεση τις νύχτες της 5/6 και 6/6 που η ελάχιστη θερμοκρασία δεν έπεσε κάτω από 25°C. Αξίζει να σημειωθεί πως οι θερμοκρασίες αυτές μπορούν να χαρακτηριστούν ως ιδιαίτερα υψηλές για τα δεδομένα της περιόδου και ενδέχεται η τιμή των 36,7°C να αποτελεί και ρεκόρ σταθμού για το πρώτο δεκαήμερο του μήνα, από την αρχή της λειτουργίας του το 2006.

Ατμοσφαιρική διαταραχή που διέσχισε την χώρα μας από τα δυτικά προς τα ανατολικά κατά την διάρκεια της Πέμπτης (6/6) απομάκρυνε την πολύ θερμή αέρια μάζα προς τα ανατολικά και έφερε μικρή «ανάσα δροσιάς» στην πόλη μας αλλά και σποραδικές καταιγίδες που προκάλεσαν σύντομες μπόρες και μερικά αστραπόβροντα.

Με την απομάκρυνση της διαταραχής προς τα ανατολικά, το βόρειο ρεύμα που επικράτησε διατηρεί την θερμοκρασία σε δροσερότερα μεν αλλά και πάλι σε υψηλά, για την εποχή επίπεδα μέγιστες τιμές 32-33°C).

Το Σάββατο (8/6) αλλά και την Κυριακή των εκλογών (9/6) θα επικρατήσουν ανάλογες με τις σημερινές συνθήκες, με την ηλιοφάνεια να κυριαρχεί, το μελτεμάκι να πνέει κατά διαστήματα με ένταση έως 4Bf χαρίζοντας ένα αίσθημα δροσιάς και την θερμοκρασία τα μεσημέρια να αγγίζει τους 32 – 34°C και νωρίς το πρωί να πέφτει κοντά στους 22 -24°C δίνοντας και μεγάλη ευκαιρία στην θερμότητα των κτιρίων να «εκτονώνεται».

Από την Δευτέρα (10/6) η χώρα μας θα αρχίσει να επηρεάζεται από νέο εντονότερο κύμα ζέστης με χαρακτηριστικά «καύσωνα» στα πλαίσια του οποίου η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα μεγάλη άνοδο ξεπερνώντας τους 40°C σε αρκετές περιοχές. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία ο καύσωνας αυτός θα παρουσιάσει κορύφωση την Τετάρτη (12/6) και την Πέμπτη (13/6) με τις θερμοκρασίες σε ορισμένες περιοχές της χώρας να ξεπερνούν τους 42°C και τις ελάχιστες τιμές να κυμαίνονται σε σχετικά υψηλά, για την εποχή επίπεδα. Η διάρκεια του επικείμενου κύματος ζέστης δεν είναι προς ώρας ξεκάθαρη παρ’ ότι στα τελευταία προγνωστικά στοιχεία διαφαίνεται τάση σταδιακής υποχώρησής του από την Παρασκευή (14/6) με την θερμοκρασία όμως, ακόμα και με τα «αισιόδοξα» σενάρια, να διατηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα (μέγιστες άνω των 37 °C σε πολλές περιοχές) τουλάχιστον μέχρι τις 16/6.

Το προάστιό μας αναμένεται να επηρεαστεί σημαντικά από τον επικείμενο καύσωνα από την ερχόμενη Δευτέρα (10/6) και, ιδιαίτερα προς τα μέσα της νέας εβδομάδας. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, η θερμοκρασία σε Παπάγου και Χολαργό κατά την διάρκεια της νέας εβδομάδας θα κυμανθεί ως εξής:

Δευτέρα (10/6): 22 – 36°C

Τρίτη (11/6): 25 – 39°C

Τετάρτη (12/6): 27 – 40°C

Πέμπτη (13/6): 28 – 41°C

Παρασκευή (14/6): 30 – 40°C (με αβεβαιότητα 3-4°C)

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές πως και το προάστιό μας θα επηρεαστεί σημαντικά από το επικείμενο κύμα ζέστης παρά την ιδιαίτερα ευεργετική επίδραση του πρασίνου που πλαισιώνει την περιοχή μας και των τοπικών αυρών.

Αξίζει επιπλέον να τονισθεί πως η έντονη και παρατεταμένη ζέστη η οποία μάλιστα έρχεται σε συνέχεια με τις πρώιμες ζέστες των τελευταίων ημερών αναμένεται να προκαλέσει σημαντική αφυδάτωση των δασών και αύξηση της καύσιμης ύλης και της ευφλεκτότητας αυτής, καθιστώντας ιδιαίτερα επικίνδυνες τις συνθήκες για την εκδήλωση πυρκαγιών στην περιοχή του Υμηττού, με την επικινδυνότητα να αυξάνεται σημαντικά προς τα τέλη της εβδομάδας (από τις 13/6) οπότε και η αθροιστική αφυδάτωση της καύσιμης ύλης ενδεχομένως να συνδυαστεί και με ενίσχυση των ανέμων.

Πιο αναλυτικά στοιχεία σχετικά με το επικείμενο έντονο κύμα ζέστης θα έχουμε κατά την διάρκεια της νέας εβδομάδας σύμφωνα και με τα επικαιροποιημένα προγνωστικά στοιχεία.

 

* Ο Γεώργιος Παπακωστόπουλος είναι Αναλυτής/προγνώστης καιρού / Συντονιστής προγνώσεων SiMeteo.gr, Ιδιοκτήτης ιδιωτικού μετεωρολογικού σταθμού Παπάγου

 

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.