ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΠΑΠΑΓΟΥ ΧΟΛΑΡΓΟΥ: Με προκλήσεις ξεκίνησε η φετινή χρονιά
Ανακοίνωση εξέδωσε η Ένωση Γονέων Παπάγου-Χολαργού για το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς. Μίας χρονιάς που όπως αναφέρεται άρχισε με πολλές δυσλειτουργίες, υποχρηματοδότηση και σαρδελοποιημένα τμήματα σε 5 τουλάχιστoν σχολεία Παπάγου και Χολαργού.
Mεταξύ άλλων στην ανακοίνωση αναφέρεται:
Η φετινή σχολική χρονιά, ιδιαίτερα, ξεκινά με προκλήσεις. Αυτό προκύπτει ύστερα από επισκέψεις και επικοινωνία εκπροσώπων της Ένωσης Γονέων με τους διευθυντές των σχολείων, καθώς και συνάντηση με τον αντιδήμαρχο Παιδείας λίγες μέρες πριν την έναρξη του σχολικού έτους με σκοπό να ενημερωθούμε για τις συνθήκες με τις οποίες θα ανοίξουν τα σχολεία.
Πιο συγκεκριμένα:
1. Καταργήσεις τμημάτων/σαρδελοποίηση μαθητών στις τάξεις: το Υπουργείο Παιδείας έδωσε εντολή για καταργήσεις τμημάτων στην Πρωτοβάθμια και στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με σκοπό την εξοικονόμηση πόρων από την μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού, όπως αποκαλύφθηκε και από έγγραφο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης που είδε προσφάτως το φως της δημοσιότητας. Στον Δήμο μας ήδη σε πέντε σχολεία δρομολογούνται συγχωνεύσεις, δημιουργώντας πολυπληθή τμήματα, ενώ και σε άλλα σχολεία έχουν φτιαχτεί τμήματα με τον μέγιστο αριθμό μαθητών που προβλέπεται από τον νόμο, μη λαμβάνοντας υπόψη τις γνωματεύσεις από το ΚΕΔΑΣΥ, δυσχεραίνοντας και υποβαθμίζοντας με αυτόν τον τρόπο, ακόμη περισσότερο την εκπαιδευτική διαδικασία.
2. Σοβαρές ελλείψεις στην κάλυψη λειτουργικών αναγκών των σχολείων: Στην ήδη υπάρχουσα κατάσταση που διαμορφώνει η υποχρηματοδότηση που επηρεάζει εδώ και χρόνια την ποιότητα της εκπαίδευσης και την ευημερία των μαθητών, έρχονται να προστεθούν οι επιπτώσεις από την εφαρμογή του νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με τον οποίο καταργήθηκαν στις 30/6/2024 οι Σχολικές Επιτροπές και με τον Δήμο Παπάγου Χολαργού να μην έχει εγκαίρως προβλέψει και λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την απόδοση χρημάτων για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Το αποτέλεσμα είναι τα σχολεία μας να ξεκινούν τη λειτουργία τους χωρίς χρήματα στα ταμεία τους και με ορισμένους διευθυντές να αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους τα πρώτα λειτουργικά έξοδα. Πλέον τα έξοδα των σχολείων προβλέπεται να καλύπτονται από συμβάσεις που θα συνάπτει ο δήμος με επιχειρήσεις, με τη γνωστή χρονοβόρα διαδικασία των δημόσιων προμηθειών. Έτσι γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη η διαδικασία. Για παράδειγμα οι συντηρήσεις φωτοτυπικών μηχανημάτων, ανελκυστήρων ακόμη και καυστήρων δεν έχουν γίνει ως όφειλαν, ούτε προβλέπεται να γίνουν άμεσα κι έως ότου υπογραφεί η σύμβαση με τις αντίστοιχες εταιρείες. Επιπλέον, οι ειδικοί τραπεζικοί λογαριασμοί για τη διαχείριση της πάγιας προκαταβολής των διευθυντών των σχολείων, δεν έχουν ανοιχτεί ακόμη με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλυφθούν ούτε με αυτόν τον τρόπο οι άμεσες και επείγουσες ανάγκες.
Οι γονείς το «έχουμε δει το έργο», καθώς αρκετές φορές στο παρελθόν έχουμε κληθεί να βάλουμε το χέρι στην τσέπη, είτε για τα αναλώσιμα, είτε για την καθαριότητα, είτε για την τραπεζοκομία και τη φύλαξη. Δε θα ανεχτούμε τη μετακύλιση του κόστους λειτουργίας στους γονείς με όχημα την κατάργηση των σχολικών επιτροπών. Έχουμε πείρα από τις συλλογικές διεκδικήσεις μας χάρη στις οποίες πιέστηκαν οι αρμόδιοι και αναγκάστηκαν να δώσουν λύσεις. Με την κατάσταση, όμως, που διαμορφώνεται φέτος, καλλιεργείται περαιτέρω το έδαφος για τη μετακύλιση στους γονείς του κόστους και της ευθύνης εύρεσης χρηματοδότησης για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών των σχολείων, κάτω από την πίεση των ελλείψεων και τον εκβιασμό της λειτουργίας του σχολείου. Οι σύλλογοι γονέων εδώ και χρόνια αγωνιζόμαστε για ένα σχολείο που θα καλύπτει ολοκληρωμένα τις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών μας, διεκδικώντας συλλογικά από τους αρμόδιους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Έτσι θα συνεχίσουμε. Οι γονείς δεν είμαστε χορηγοί, ούτε έχουμε καμία ευθύνη να αναζητούμε χρηματοδότη για να λειτουργήσουν τα σχολεία μας. Έχουμε πληρώσει για όλα αυτά μέσω της φορολογίας και πληρώνουμε ήδη πάρα πολλά χρήματα για τις αθλητικές, καλλιτεχνικές δραστηριότητες, τις ξένες γλώσσες και τα φροντιστήρια των παιδιών μας, ενώ ειδικά οι γονείς μικρότερων παιδιών αγοράσαμε τις μακροσκελείς «λίστες» για την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Καλούμε τους Συλλόγους Γονέων και τους γονείς αν τους ζητηθεί ή αναγκαστούν να δώσουν χρήματα για τη λειτουργία των σχολείων να το καταγγείλουν δημόσια.
3. Ζητήματα υλικοτεχνικής υποδομής: Οι απαραίτητες εργασίες υλικοτεχνικής υποδομής που είχαν προβλεφθεί να γίνουν, δεν έγιναν στα περισσότερα σχολεία φέτος. Ακόμα όμως και εργασίες που πραγματοποιήθηκαν σε πολλές περιπτώσεις αποδείχτηκαν πρόχειρες και με κακοτεχνίες. Τα πιστοποιητικά ασφαλείας, πέραν αυτών της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης που την περασμένη χρονιά μετά από μεγάλο αγώνα των συλλόγων γονέων, εξασφαλίστηκαν ,δεν υπάρχουν στα σχολεία μας. Το κλείσιμο του βρεφονηπιακού σταθμού στο νοσοκομείο Γεννηματάς εξαιτίαςπροβλημάτων στατικής επάρκειας, ενώ ένα μήνα πριν είχε γίνει πρωτοβάθμιος οπτικός έλεγχος και είχε εκδοθεί το σχετικό πιστοποιητικό, αποδεικνύει την επείγουσα ανάγκη για ελέγχους στατικής επάρκειας σε όλα τα σχολεία, όλων των βαθμίδων.
Καλούμε όλους τους Συλλόγους Γονέων και όλους τους γονείς να είμαστε σε ετοιμότητα και να αναλάβουμε άμεσα πρωτοβουλίες προασπίζοντας τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας, το δικαίωμα να φοιτούν σε ασφαλή, πλήρως στελεχωμένα σχολεία. Όλοι μαζί μπορούμε να εμποδίσουμε την παραπέρα υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου και να διεκδικήσουμε δυναμικά από τους αρμόδιους το σχολείο που αξίζει στα παιδιά μας.
Προτρέπουμε τους Συλλόγους Γονέων:
> Να συζητήσουν άμεσα τα ΔΣ για τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στα σχολεία
> Να ζητήσουν άμεσα τη σύγκληση Σχολικών Συμβουλίων, στα οποία υπάρχει και παρουσία εκπροσώπου του Δήμου, ζητώντας ενημέρωση, απαντήσεις και λύσεις σε όλα τα παραπάνω και σε άλλα ειδικά θέματα που αντιμετωπίζουν στα σχολεία τους.
> Να προχωρήσουν σε διεκδικητικές πρωτοβουλίες για την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των σχολείων από τους αρμόδιους
> Να βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία και συντονισμό με την Ένωση Γονέων προκειμένου να οργανώσουμε περαιτέρω τις συλλογικές μας κινήσεις.
Το υπουργείο και ο Δήμος αντιμετωπίζουν τα παιδιά μας σαν αριθμούς και την μόρφωσή τους ως κόστος. Δεν θα το ανεχτούμε.
Απαιτούμε από τους αρμόδιους:
> Να μην γίνει καμία κατάργηση τμήματος στα σχολεία
> Να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα
> Να καλυφθούν άμεσα όλα τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων
> Να εκδοθούν όλα τα πιστοποιητικά ασφαλείας των σχολείων
> Να πραγματοποιηθούν όλες οι προβλεπόμενες εργασίες υλικοτεχνικής υποδομής
> Να καλυφθούν άμεσα όλα τα εκπαιδευτικά κενά και τα κενά σε βοηθητικό προσωπικό
> Να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό ειδικής αγωγής και να λειτουργήσουν τμήματα ένταξης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση
Ως πρώτη ενέργεια απέναντι στις συγχωνεύσεις/ καταργήσεις τμημάτων ανταποκρινόμαστε στο κάλεσμα της Α-Γ ΕΛΜΕ και συμμετέχουμε μαζικά στην κινητοποίηση την Τετάρτη 18/9 στην Περιφερειακή Διεύθυνση.
Γονείς και εκπαιδευτικοί ας συνεργαστούμε για να κάνουμε την εκπαίδευση προτεραιότητα, απαιτώντας την προσοχή και την υποστήριξη που δικαιούνται τα σχολεία μας.
Η σχολική χρονιά φέτος είναι πολύ σημαντική για εμάς τους γονείς, καθώς διεξάγονται οι αρχαιρεσίες των συλλόγων γονέων. Καλούμε, λοιπόν, όλους τους γονείς να συμμετάσχουν ενεργά στις διαδικασίες, να εκφράσουν τη γνώμη τους και να στηρίξουν τις προσπάθειες για μια ισχυρή και διεκδικητική εκπροσώπηση. Η ενότητα και η δυναμική συμμετοχή μας είναι το κλειδί για την υπεράσπιση των συμφερόντων των παιδιών μας και για την προώθηση των απαραίτητων αλλαγών.
Καλή σχολική χρονιά και αγωνιστική δύναμη σε όλους μας!