Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2024 08:25

Θ. ΛΙΒΑΝΙΟΣ: Τέλος στη 2η Κυριακή, με δεύτερη επιλογή Δημάρχου το ψηφοδέλτιο, εκλογές και εν μέσω θητείας

Σημαντικές αλλαγές στη διαδικασία εκλογής δημοτικών αρχών έριξε ως "βόμβα" ο Υπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος κατά την έναρξη των εργασιών του Ετήσιου Συνεδρίου της ΚΕΔΕ που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στη Ρόδο.

Σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασε ο Υπουργός, αλλάζουν σε μεγάλο βαθμό τα δεδομένα για το σύστημα εκλογής οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η πρώτη πρόταση αφορούσε στην κατάργηση του δεύτερου γύρου των εκλογών αν κάποιος συνδυασμός δεν καταλάβει άνω του 50% με βασικό επιχείρημα το υπέρογκο κόστος και τα τεράστια νούμερα αποχής. Οι εκλογείς, σύμφωνα με την πρόταση Λιβάνιου, θα έχουν και δεύτερη επιλογή στο ψηφοδέλτιο, που θα προσμετράται μετά στις ψήφους των δύο πρώτων.

Η δεύτερη πρόταση αφορούσε στη δυνατότητα και ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, πάλι για την αντιμετώπιση της αποχής.

Όμως ο κ. Λιβάνιος προχώρησε και σε άλλες προτάσεις αλλαγών:

Πρότεινε την μείωση του αριθμού των υποψηφίων με την προσαύξηση να μειώνεται από το 150% που είναι σήμερα, στο 50% επί του αριθμού των υποψηφίων για κάθε αξίωμα.

Πρότεινε ακόμη την κατάργηση της δημοτικής ενότητας ως εκλογικής περιφέρειας για την εκλογή δημοτικών συμβούλων.

Εκτός από την ποσόστωση των φύλων πρότεινε να εισαχθεί υποχρεωτικά και η ποσόστωση για τη συμμετοχή των νέων με το 1/5 των υποψηφίων να είναι ηλικίας 30 ετών και κάτω ή κάθ΄ υπέρβαση του μέγιστου αριθμού των υποψηφίων.

Πρότεινε την κατάργηση της απόσπασης αιρετών λόγω εκλογής. Η εκλογή, είπε, δεν είναι όχημα για απόσπαση, αλλά στάση προσφοράς στα κοινά και δεν υπάρχει κανένας να αδειάζουν υπηρεσίες χωρίς λόγο.

Επισήμανε, ότι θα αξιολογηθούν και θα επανακαθοριστούν τα κολλήματα των ασυμβίβαστων.

Η εκλογή θα διεξάγεται την τελευταία Κυριακή του Νοεμβρίου, για να αποφευχθούν οι καλοκαιρινές αποδράσεις.

Εισάγεται ενιαίο παράβολο κάθε συνδυασμού, με βάση τον πληθυσμό κάθε δήμου και ανεξαρτήτως του αριθμού των υποψηφίων.

Θα γίνει επικαιροποίηση και προσαρμογή του νόμου για τις εκλογικές δαπάνες, ο οποίος θα ενσωματωθεί στον ενιαίο κώδικα αυτοδιοίκησης.

Επίσης στις αλλαγές, ανέφερε ότι θα υπάρξει πρόβλεψη στις περιπτώσεις, όπου η δημοτική αρχή χάνει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο λόγω ανεξαρτητοποίησης δημοτικών συμβούλων με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διοικηθεί ο δήμος και να οδηγούμαστε σε διοικητική παράλυση. Σε μία τέτοια περίπτωση εντός των τριών πρώτων ετών της αυτοδιοικητικής περιόδου και εφόσον συμφωνούν τα 4/5 του συνολικού αριθμού των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και ο Δήμαρχος, τότε θα προκηρύσσονται δημοτικές εκλογές για την ανάδειξη νέας δημοτικής αρχής και του συμβουλίου των κοινοτήτων και θα εκλέγονται νέα όργανα. Αυτό θα ισχύει μόνο για το υπόλοιπο της θητείας και μόνο μία φορά.

Έβαλε και την πρόταση κάθε συνδυασμός να μπορεί να ορίσει επιπλέον ως υποψήφιο έως έναν αντίστοιχο με τους βουλευτές επικρατείας που θα εκλέγεται χωρίς σταυρό.
Έναν σε δημοτικά συμβούλια που εκλέγουν έως 19 μέλη.
Δύο υποψηφίους σε δημοτικά συμβούλια που εκλέγουν μεταξύ 25 και 39 μέλη
και τρεις υποψήφιους σε δημοτικά συμβούλια που εκλέγουν έως 43 μέλη.
Οι υποψήφιοι αυτοί θα εκλέγονται μόνο αν ο συνδυασμός ανακηρυχθεί ως νικητής των εκλογών και δε θα χρειάζονται σταυρό προτίμησης
Ο αριθμός τους θα συμπεριλαμβάνεται στον αριθμό των δημοτικών συμβούλων που εκλεγεί ο επιτυχών συνδυασμός (π.χ. τα τρία πέμπτα).
Στόχος, είπε, ο κ. Λιβάνιος είναι η προσέλκυση και νέων επιστημόνων ή ανθρώπων με κύρος, οι οποίοι δεν επιθυμούν να διεκδικήσουν το σταυρό προτίμησης πλην όμως έχουν διάθεση να συνεισφέρουν στις τοπικές κοινωνίες.

ΠΗΓΗ: www.myota.gr

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.