Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 12:54

Υπερθέρμανση στο laptop μου: τι είναι και πώς θα το καταλάβω;


laptop

Από την εμφάνισή τους, το 1975 μέχρι και σήμερα, τα laptops έχουν γίνει ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία της εποχής μας. Εύχρηστα, φορητά και με τη δυνατότητα χρήσης τους σε όλα τα μέρη - όλες τις στιγμές, τα laptops έχουν “λύσει” τα χέρια του συνεπή επαγγελματία, αλλά και όσων το θέλουν για προσωπική χρήση.

H μεγαλύτερη απειλή ενός laptop, (με εξαίρεση το ποτήρι με τον καφέ που όλοι έχουμε χύσει πάνω του) είναι η υπερθέρμανση και είναι ικανή να προκαλέσει ζημιές τόσο στο σύστημα, όσο και στα εξαρτήματά του.

Τι είναι και για ποιό λόγο υφίσταται υπερθέρμανση το laptop;

  • Όπως λέει και ο τίτλος, η αύξηση της θερμοκρασίας ενός laptop, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες του μηχανήματος.
  • Ο λόγος που ένα laptop υπερθερμαίνεται, επειδή η εισαγωγή-εξαγωγή του αέρα δεν είναι η ενδεδειγμένη, δηλαδή κατά κάποιο τρόπο “μπλοκάρεται”.

laptop 2

Ένα σύνηθες παράδειγμα τέτοιου περιστατικού υπερθέρμανσης είναι αυτό της επαφής του laptop με μια μάλλινη κουβέρτα. Το ανεμιστηράκι του laptop γεμίζει με χνούδι και μαλλί, (κάποια στιγμή) μπλοκάρει και προκαλεί πρόβλημα στα δύο πιο σημαντικά (και ακριβά) μέρη του υπολογιστή μας: τον επεξεργαστή και την κάρτα γραφικών.

Ωστόσο, η πιο συχνή αιτία είναι η ελλειπής συντήρηση και μη αλλαγή θερμικής πάστας.

 

Τι προκαλεί η υπερθέρμανση του laptop;

Πολλά από τα πιο γνωστά μας προβλήματα λειτουργίας:

  • το laptop κλείνει απότομα, …και “χάνουμε τα πάντα”,
  • μειώνεται η ταχύτητά του ή αλλιώς “σέρνεται” και αγκομαχάει με το παραμικρό,
  • πολλά εσωτερικά κομμάτια του laptop φθείρονται από την υψηλή θερμοκρασία που αναπτύσεται, όπως η CPU, η μητρική κ.λπ., με αποτέλεσμα το laptop κάποια στιγμή να καεί, και να κλείσει μια για πάντα.

Πώς θα το καταλάβω;

laptop 3

- Το ανεμιστηράκι κάνει πολύ θόρυβο.

- Η ταχύτητα του laptop είναι αργή, ακόμη και στις πιο απλές εντολές.

- Δύο Χόμπιτ βρίσκονται στο σαλόνι σου κρατώντας ένα δαχτυλίδι!

Αν δεν θέλετε να ψήνετε αυγά πάνω στο αγαπημένο σας laptop, έχετε κατά νου τα παραπάνω προειδοποιητικά σημάδια και μη καθυστερήσετε να επικοινωνήσετε με τον τεχνικό σας και να κλείσετε ένα ραντεβού για να το δει από κοντά και να σας πει ποια είναι η βλάβη.

laptop 4

Επιλέξτε ένα εξειδικευμένο κατάστημα επισκευής υπολογιστών με δωρεάν διάγνωση βλάβης, όπως είναι το ClickService.gr, ζητήστε να μάθετε πόσο κοστίζει η υπηρεσία που θέλετε και τα εξειδικευμένα ανταλλακτικά που χρειάζεται το laptop σας, και αποφασίστε στη συνέχεια ό,τι είναι πιο συμφέρον για εσάς και …την τσέπη σας!

Επικοινωνείστε μαζί μας. Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε!

 


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.