Μειώνεται η αξία των οικοπέδων, εξαφανίζεται η αντιπαροχή στο Χολαργό
Χαμένοι όσοι κράτησαν τα οικόπεδα τους στο Χολαργό και τώρα αναζητούν προσφορές αντιπαροχής διότι τα ποσοστά από 45 έως 52% που ήταν έως το 2005 σήμερα κυμαίνονται μεταξύ 30 έως 35%, σε κάποιες περιπτώσεις δηλαδή, μείον ένα διαμέρισμα για τον οικοπεδούχο.
Την ίδια ώρα, οριακή καταγράφεται η μείωση των αξιών των οικοπέδων από πέρσυ με μέση πτώση των ζητούμενων τιμών πώλησης οικοπέδων της τάξης του 0,14%, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο της GEOAXIS στις πέντε περιοχές της Αττικής που παρακολουθεί (Χολαργό, Αμπελόκηποι – Κέντρο, Μαρούσι, Παλαιό Φάληρο, Περιστέρι).
Η αντιπαροχή δείχνει να πεθαίνει κύρια για τρεις λόγους:
• Οι κατασκευαστές – εργολάβοι δεν διαθέτουν κεφάλαια λόγω αδυναμίας χρηματοδότησης, σε συνδυασμό με την έλλειψη πραγματικής ζήτησης και του μεγάλου αποθέματος νεόδμητων κατοικιών το οποίο απορροφάτε με πολύ αργούς ρυθμούς.
• Οι επενδυτές, δεν τοποθετούνται πλέον στην γη αφού η έξοδος από την κρίση με αντιστροφή της πτωτικής τάσης δεν είναι ορατή, ενώ η υπέρ-φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας τους έχει στρέψει σε άλλες μορφές επένδυσης.
• Οι ιδιώτες όχι μόνο δεν έχουν πρόσβαση σε δανεισμό αλλά η επισφάλεια του τραπεζικού συστήματος τους οδηγεί να αποσύρουν χρήματα προς ασφαλέστερα καταφύγια (π.χ. διατήρηση μετρητών στο σπίτι).
Ταυτόχρονα, οι οικοπεδούχοι ιδιοκτήτες βλέποντας τα ποσοστά των αντιπαροχών αλλά και τις προσφερόμενες τιμές από πλευράς των ούτως ή άλλως περιορισμένων αγοραστών να έχουν φτάσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα προτιμούν να τηρούν στάση αναμονής εφόσον βέβαια δεν έχουν απόλυτη ανάγκη άμεσης ρευστότητας και δεν επείγονται να πουλήσουν.
Παρόλα αυτά, έστω και δειλά έχουν αρχίσει από το τέλος του 2017 να ξανασηκώνονται οικοδομές, φαινόμενο που παρατηρείται και στο Χολαργό. Οι νέες αυτές οικοδομές σε μεγάλο ποσοστό αυτοχρηματοδοτούνται και δεν φαίνεται να είναι προϊόν αντιπαροχής.
ΠΗΓΗ: http://www.mononews.gr